svenska
Lyssna
MENY

Fördelar med att arbeta på Världskulturmuseerna

Vi är väldigt måna om att du som vill börja jobba hos oss ska trivas. Därför vill vi här beskriva några av alla de förmåner vi kan erbjuda dig.

Personer som går uppför en trappa

Precis som i alla organisationer finns det fördelar och utmaningar med att arbeta hos oss. För att du ska veta vad du tackar ja till, vill vi naturligtvis förmedla en så verklighetstrogen bild av oss som möjligt. Just därför, berättar vi i slutet av varje rekryteringsprocess vilka utmaningar varje tjänst kan stöta på.

I det här dokumentet kommer vi fokusera på de förmåner du kommer ta del av, i det fall du väljer att tacka ja till att arbeta hos oss.

Fördelarna med att arbeta på Världskulturmuseerna enligt våra medarbetare

2021 gjorde vi en enkät där vi ställde frågan till våra medarbetare om vad de värdesätter mest hos oss jämfört med tidigare arbetsplatser.

De svar vi fick in lyfte återkommande dessa fördelar:
• Viktigt och meningsfullt uppdrag
• Bra kollegor
• Fantastiska samlingar och vackra lokaler
• Informell ledarstil
• Öppen dialog med chef
• Bra och trygga anställningsvillkor
• Flexibla arbetstider

Ett unikt uppdrag – fyra unika museer i två städer

Du som blir en del av Världskulturmuseerna kommer också få vara en del av en organisation full av kunskap och samlingar från världens alla kulturer, särskilt kulturer med ursprung utanför Sverige.

Du som är placerad i Stockholm kommer arbeta på samtliga av våra tre museer i staden. Etnografiska museet ligger invid natursköna Djurgårdsbrunnskanalen i Museiparken, med ett tillhörande vackert japanskt tehus i parken. Östasiatiska museet hittar du på Skeppsholmen, omgärdat av vatten med fantastisk utsikt över Gamla stan, Södermalm och delar av Östermalm. Medelhavsmuseet finner du mitt i city vid Gustav Adolfs Torg i en pampig lokal som tidigare tillhört Inteckningsbanken, där både bankdisk och bankvalv bevarats.

Om du är placerad i Göteborg på Världskulturmuseet kommer du arbeta i moderna lokaler vid Korsvägen, granne med Universeum, svenska mässan och Liseberg. I den prisbelönta byggnaden på 11 000 kvm, möts man av en generös trappa inspirerad av spanska trappan i Rom.

Arbetet innebär att du kommer få resa emellan orterna och därmed få ta del av alla våra spännande samlingar och miljöer.

Världen som ditt arbetsfält

Världskulturmuseerna förvaltar samlingar som spänner över alla kontinenter och flera tusen år. I samlingarna återfinns unika föremål som kan tolkas och omtolkas och som vi kan addera nya perspektiv, berättelser och forskningsrön till.

Världskulturmuseerna tar upp angelägna ämnen för att ge perspektiv på samhällsutvecklingen och sätter ljus på komplexa frågor som behöver förklaras och göras greppbara. På motsvarande sätt kan vi ta oss an frågor som förenklats, men som behöver fördjupas.

Våra museer erbjuder rum för möten, samtal och reflektion, för insikt och inspiration. Vi vill med vår verksamhet beröra människor och väcka nyfikenhet.

Centrala villkorsavtal

Världskulturmuseerna följer de statliga kollektivavtalen:
• Villkorsavtal-T - SACO-S
• Villkorsavtal – OFR/S,P,O
• Villkorsavtal – SEKO

Föräldrapenning

Som föräldraledig har du rätt till föräldrapenning som är en extra ersättning på ca 10 procent av din lön från oss som arbetsgivare, utöver den ersättning som Försäkringskassan betalar. Hur mycket föräldralön du har rätt till beror dels på vilket villkorsavtal du tillhör och hur länge du arbetat.

Tjänstepension

Som statligt anställd har du PA16 som tjänstepension, här kan du läsa mer om det: Statligt anställd och tjänstepension | Pensionsmyndigheten.

Hur mycket av din lön som vi sätter av beror på när du är född och vilken lön du har. För vissa delar av din tjänstepension kan du själv välja förvaltare om du önskar det.

Semester

Medarbetare som ännu inte fyllt 30 har 28 semesterdagar per år. Från och med det år du fyller 30 har du 31 semesterdagar per år. Från och med det år du fyller 40 har du 35 semesterdagar per år.

Ledigheter enligt våra lokala arbetstidsavtal

Medarbetare är, så länge verksamheten tillåter, lediga under enskilda klämdagar, det vill säga om en dag infaller emellan två röda dagar.

När nationaldagen är på en lördag eller söndag får du som medarbetare hos oss vara ledig en annan dag i nära anslutning.

Du arbetar halvdag under dessa dagar:
• Trettondagsafton
• Skärtorsdagen
• Valborgsmässoafton
• Dagen före alla helgons dag
• Den 23/12 om datumet infaller en fredag

Som medarbetare kan du också byta ut röda dagar, klämdagar eller halvdagar till annan ledig dag. Kanske vill du inte vara ledig just runt jul, utan föredrar att vara ledig några andra dagar i stället, för att kunna fira annan högtid.

Arbetstid

En del hos oss har schemalagd arbetstid och arbetar på kvällar och helger. Andra har antingen kontorsarbetstid eller förtroendearbetstid. Vilket arbetstidsavtal du kommer tillhöra, avgörs av den tjänst du söker hos oss.

De som har kontorsarbetstid arbetar kl. 08:30-17:00. Den fasta arbetstiden är då mellan kl. 09:00-15:00. Möjlighet till flextid finns på förmiddagen mellan kl. 07:00-09:00 samt under eftermiddagen mellan kl. 15:00-19:00.

De som har förtroendearbetstid arbetar de tider som verksamheten kräver.

Hemarbete

Vi är måna om att bidra till en god balans mellan arbete och fritid, och som ett led i detta kan du, om dina arbetsuppgifter så tillåter, teckna enskild överenskommelse om distansarbete där du kan arbeta hemifrån 1–2 dagar i veckan.

Hälsofrämjande

Vi vill gärna uppmuntra till en sund vardag och erbjuder därför 3000kr per år i friskvårdsbidrag genom Epassi.

Om du skulle arbeta mycket vid bildskärm kan du, vid behov få en kostnadsfri synundersökning och eventuellt även bildskärmsglasögon.

Två gånger per år så samlas alla kollegor i Stockholm eller i Göteborg för gemensamma verksamhetsdagar. Under dessa dagar har vi alltid någon fysisk aktivitet. Tidigare år har vi bland annat haft dans och skogsbad på schemat.

På alla våra museer finns det alltid utställda fruktskålar.


Kompetensutveckling

Vi tycker att kompetensutveckling är viktigt, just därför har vi årligen en avsatt pott för detta. Tillsammans med våra fackliga parter tar vi beslut om vilka personalkategorier som ska erbjudas utveckling i form av exempelvis utbildning.
Tidigare år har medarbetare bland annat fått genomgå utbildning i budskaps- och medieträning och språkkurser.

Vi har också ett internt forum för kompetensutveckling, Världskulturakademin. Där kommer du få höra kollegor eller externa föreläsare som delar med sig av sina specialistkunskaper. Tidigare år har vi haft seminarium om bland annat mångfald utifrån ett psykologiskt perspektiv, hotat kulturarv och proveniens samt ett föremåls väg till samlingarna.

Kontakt

Om du har några ytterligare funderingar kring hur det är att arbeta på Världskulturmuseerna är du välkommen att kontakta HR-generalist Endrina Yngerskog på nummer 010-456 12 44, eller per mejl: endrina.yngerskog@varldskulturmuseerna.se