svenska
Lyssna
MENY
Abstrakt oljemålning. Grafik.

Att verka hållbart – inspiration och exempel för och från museivärlden

En plats för museivärlden att dela hållbara projekt och idéer

2023-04-26

En skog. foto.

Det bubblar i museivärlden när det kommer till frågor om hållbarhet. Om svårigheten tidigare varit att hitta information, är den nu snarare att veta var man ska börja och hur man ska sålla i allt som finns. Det som är lättast att hitta är de stora internationella organisationerna, som Ki Culture, Julies Bicycle, Curating Tomorrow och webbinarier och konferenser som anordnas via tex NEMO eller Green Museum Summit. Det finns otroliga mängder information att ta del av och det är en stor fördel att så mycket är gratis.

Men det kan också kännas övermäktigt, kanske lite generellt och övergripande, och även om många av oss läser obehindrat på engelska, kan språket vara en faktor som gör det svårare att ta till sig vad man kan använda informationen till rent praktisk.

En sida för svenska museer att dela kunskap

Syftet med den här sidan är därför att utgå från de förutsättningar och initiativ som finns i den svenska museifloran. Det vi saknade när vi påbörjade det här arbetet var en plats där alla vi som är intresserade av hållbarhetsfrågor i svenska museer kan utbyta idéer och tankar, och ta del av varandras framsteg och lärdomar.

Med det här inlägget vill vi därför bjuda in er att berätta om exempel på projekt eller förändringar ni gjort i era verksamheter. Det kan vara alltifrån utställningsprojekt med helt återvunnet material, förändrade materialval till emballage i konst- och föremålstransporter, samverkan med sociala företag, eller helt andra saker.

japanskt träsnitt. Målning.

För att inte fastna i en begreppsdiskussion kring vad hållbarhet egentligen innebär och hur det avgränsas, så håller vi oss till de tre dimensioner av hållbarhet som adresseras i Agenda 2030, men utan att begränsa oss till de globala målen.

Har ni gjort eller är på väg att göra ett projekt eller starta upp ett initiativ där ni ser att det finns en minskad negativ påverkan, eller en ökad positiv, som ni tror kan vara intressant för andra att ta del av, eller kanske där ni skulle vilja ha input från kollegor? Då är ni välkomna att skriva en text och sända den till hallbarhet@varldskulturmuseerna.se, så fortsätter vi prata här!

Skribent:

Sofie Öberg
Hållbarhetssamordnare
Världskulturmuseerna