svenska
Lyssna
MENY

Afrosvensk historievecka

Sedan 2017 har Världskulturmuseerna varit drivande i att uppmärksamma Afrosvensk historievecka i samarbete med olika organisationer och institutioner. Sverige har långvariga relationer med den afrikanska kontinenten, dess befolkning, kulturer och samhällen.

Afrosvensk historievecka

I flera hundra år har personer från Afrika och den afrikanska diasporan kommit till Sverige och idag utgör afrosvenskar en etablerad minoritet i samhället. Genom historieveckan vill vi uppmuntra till reflektion och diskussion om afrosvenskars bidrag till den svenska historien och om Sveriges plats i världen.

I centrum för veckan är frihetsdagen den 9:e oktober som högtidlighåller avskaffandet av slaveriet på svenska Saint Barthélemy år 1847 och som minns slaveriet och slavhandelns offer. Under årens lopp har vi bjudit in mängder av talare som fokuserat på olika aspekter av historien: afrosvenskar under 1700-talet, svarta kulturutövare, afrosvensk aktivism och hur kolonialismen, slaveriet och slavhandeln skildras i konsten och vetenskapen. Också genom film, teater, musik, litteratur och dans har veckan uppmärksammat afrosvenska perspektiv på historien och samtiden. Här är några smakprov på utbudet genom åren:

AfrosvenskaHistorieveckan_StockholmsKvinnohistoriska_4.jpgFöredrag och samtal om Mazahr Makatemele - den första svarta kvinnan i Kalmar. Från vänster: samtalsledare Amie Bramme Sey, Amat Levin (@svarthistoria), journalisten Rafaela Stålbalk Klose och Afrikaintendent Michael Barrett. I samarbete med Stockholms Kvinnohistoriska.

Francois-Verges.jpgFranska forskaren Françoise Vergès föreläser om den europeiska abolitionismens baksida under Afrosvensk historievecka 2019, i samarbete med Franska Institutet.

stbarthélemy-(003).jpg
Utställningen Re-remembering Saint Barthélemy skapades i samarbete med elever från Konstfack och hade premiär på Etnografiska museet under Afrosvensk historievecka 2020. Här kan du läsa mer om utställningen.

Black_Memory.jpgTeaterföreställningen Black memory spelades av National Black Theatre Sweden på Etnografiska museet i regi av Josette Bushell Mingo. Black Memory handlar om fyra tidiga afrikaner i Sverige baserat på fotografier och historisk fakta. I bild syns skådespelarna Binyam Haile och Kayo Shekoni.