svenska
Lyssna
MENY

Hotat kulturarv

Illegala utgrävningar och handel med stulna kulturföremål har ökat kraftigt i Irak och Syrien. Detta följer ofta i spåren av krig. Kaos och fattigdom gör det lättare för kriminella nätverk att agera. Människor jobbar för att försvara kulturen - på plats och internationellt - med livet som insats.

Digitalt seminarium: 50 ÅR I KULTURFÖREMÅLENS TJÄNST

Världskulturmuseerna, Riksantikvarieämbetet och Svenska Unescorådet bjuder in till digitalt seminarium med anledning av 50-årsjubileet för Unescos konvention mot illegal handel med kulturföremål. Seminariet öppnas av kulturminister Amanda Lind och under dagen kommer Svenska Unescopriset delas ut till kulturarvsjournalisten Khazar Fatemi.

Seminariet är kostnadsfritt och öppet för alla.

Se seminariet här:


Mer information & program

Unescos konvention, nu ratificerad av 140 länder, har under 50 år uppmärksammat och larmat om den olagliga handeln med kulturföremål.

Unesco har stöttat dussintals länder i utformningen av nationella lagar och förebyggande åtgärder samt främjat återställandet av kulturell egendom som olagligt fördrivits från dess territorium.

Bara under de fem senaste åren har Unesco organiserat mer än 80 utbildnings- och kapacitetsutvecklingssessioner och nått ut till mer än 100 länder och deras representanter i bland annat ministerier, tull- och polismyndigheter och museer med kunskap om internationella regelverk, partnernätverk och databaser samt tillhandahållit praktiska verktyg.

Svenska Unescopriset kommer att delas ut under seminariet till kulturarvsjournalisten Khazar Fatemi för hennes dokumentärserie Kultur i farozonen som med sitt personliga tilltal spridit kunskap om den avgörande roll som det globala kulturarvet har för identitetsskapande och visat att antika kulturföremål inte bara är objekt utan berättelser om människor och samhällen.

Zandra Thuvesson, kulturpolitiskt sakkunnig Konstnärernas Riksorganisation, är moderator under seminariet. 

Detta event livesändes 14 november 2020 men går fortfarande att se ovan.

Om Hotat kulturarv

Världskulturmuseerna är en statlig myndighet som har uppdrag att se till att människor, museer och andra aktörer världen runt samarbetar för att få stopp på detta. Förlusten av vårt gemensamma kulturarv är verklighet. Att skydda kulturarv idag är nödvändigt för att bygga fred i morgon.

Projektet Hotat Kulturarv innefattar filmer, föreläsningar, temadagar och andra informationsinsatser. De organisationer som står bakom Hotat Kulturarv är Världskulturmuseerna, Svenska Unescorådet, Svenska ICOM och Riksantikvarieämbetet.

 

OM #UNITE4HERITAGE

#Unite4Heritage är en global rörelse som drivs av Unesco som syftar till att fira och bevara kulturarvet och mångfald runt om i världen. Kampanjen lanserades som svar på den senaste tidens attacker mot kulturarv. Kampanjen uppmanar alla att hylla platser, föremål och kulturella traditioner som gör världen en rik och levande plats.