svenska
Lyssna
MENY

Biologisk mångfald

En mindre, men viktig del av Världskulturmuseernas hållbarhetsarbete, är att nyttja utemiljöerna på ett bra sätt för att bidra till Agenda 2030 och mål 15 om ekosystem och biologisk mångfald.

bin

Utöver att löpande arbeta med att minska miljöpåverkan från drift och verksamhet, har Världskulturmuseerna som ambition att använda sina resurser till att ha en positiv inverkan. Ett sätt är att nyttja de grönområden som finns utanför Världskulturmuseet i Göteborg och Etnografiska museet i Stockholm.

På slänten bakom Världskulturmuseet och i Etnografiska museets park har det planterats växter som tilltalar bin, humlor, fjärilar och andra insekter. Och under ett par års tid har det funnits bikupor, där det producerats lokal honung som sålts i museernas butiker. År 2024 blir sista säsongen som bikuporna står utanför museerna. Trängseln bland tambin i städerna gör att de riskerar att konkurrera med vilda bin, så när de vilat efter vintern flyttar de därför till platser där de har mer utrymme.

Bin är en av de insektsslag som pollinerar blommor och växter. Ungefär en tredjedel av den frukt och grönsaker vi äter har pollinerats av bin och humlor. Bikuporna kommer därför att ersättas av ännu fler växtsorter, särskilt utvalda för att vara goda och nyttiga för de viktiga insekterna.